Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu

Maria Chmielecka
Październik 27 2016

Infekcje organizmu

Zakwaszenie organizmu – co to jest?

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej. Powszechna dolegliwość, do której sami doprowadzamy. Z jej powodu łatwiej będziemy chorować i zdarzają się nam częste infekcje, a ich objawy to liczne dolegliwości. Ogólne osłabienie to również problem z włosami, problemy dermatologiczne ze skórą praktycznie na całym ciele oraz senność a także biegunki i zaparcia.

Zakwaszenie organizmu - przyczyny

Zakwaszenie pojawia się nie tylko z powodu niewłaściwej diety. Wśród przyczyn wymienia się również siedzący tryb życia, nerwy, stres. Powodują one problemy z systemami regulacji. Jeśli do tego doda się odżywianie również będzie pojawiać się zaburzenie równowagi kwasowo zasadowej.

Zakwaszenie organizmu - przyczyny

Zakwaszenie będzie wpływać na cały autonomiczny układ nerwowy człowieka. Odpowiada za kontrolę podstawowych naszych funkcji począwszy od bicie serca przez oddychanie i odporność. Na początku pojawiać się będą wzdęcia, zgaga czy bóle stawów. Zakwaszony organizm sprawi, że będziemy cały czas zmęczeni, wyczerpani a do tego pojawią się bóle głowy, trądzik czy wypadanie włosów. Gdy będziemy mieli za dużo kwasów znacznie zwolni nasz proces trawienie, co sprawi, że wolniej będą się wydalać szkodliwe substancje z organizmu.

Szkodliwe substancje

Wpływa to także na problem z chudnięciem, trudno będzie pokonać zbędne kilogramy. Takie objawy łatwo pomylić ze zmęczeniem i dlatego będzie można je zbagatelizować. To jednak prowadzi do poważnych konsekwencji. Długie zakwaszenie organizmu to znaczenie większe ryzyko wystąpienia alergii, zapalenia spojówek, astmy czy miażdżycy oraz zapalenia stawów a także choroby wrzodowej i nowotworów. Trudno będzie to zatrzymać, ponieważ choroby wynikają z zakwaszenia organizmu, ale przyczyniają się również do pogłębienia takiego stanu rzeczy. Kluczowa jest tutaj zmiana własnych nawyków żywieniowych i włącznie do diety kasz i owoców oraz warzyw.

Gdzie kumuluje się nadmiar kwasów?

Początkowo nadmiar kwasów będzie w tkance łącznej, ale pojemność jej jest ograniczona. Z tego powodu pojawi się problem z płynami odżywczymi oraz ich wyminą. Nie działa odpowiednio funkcja filtrowania organizmu a więc substancje szkodliwe są późno wydalane. To właśnie w tkance łącznej będzie magazynowa duża ilość szkodliwych związków, które czekają na to, aż się ich pozbędziemy z organizmu. Gdy będzie ich tam bardzo dużo kwas pojawi się w stawach a to powoduje bóle i stany zapalne.

Udostępnij